2021. július 20., kedd

Elvett drapik (Nemzetközi Viszony)

Az elmúlt három évtizedben a magyar szurkolók elég sok transzparenst buktak és csak keveset szereztek nemzetközi vizeken. A miértre sok válasz és magyarázat van, de ez a tényeken nem változtat, amióta vannak zászlók, azok bizony az ellenfélhez kerülhetnek. Persze a megszerzés módja változott, hisz régen életre-halálra menő csatározások után került a vesztes zászlóparkja az ellenhez, manapság inkább a lopás, rablás raktárfeltörés a menő. Ebben a kérdésben mindenki máshol húzza meg a határt, de egy valamiben mindenki egyetért, a mai zászlószerzéseknek nincs túl sok "romantikája", viszont kétségtelen, hogy egy-egy akció szervezettségre utal és kivitelezni sem mindig egyszerű. Nézzük mit adott nekünk a sors ezen a téren a kilencvenes évektől napjainkig.

Kezdem a kínosabb résszel, a bukott lepedőkkel. Hazánk legnagyobb tábora a Ferencváros, amely több szakosztály meccsein is komoly nívót képvisel, de ezzel együtt náluk a legtöbb a töltelék ember és vele a töltelék transzparens is, így nem meglepő, ha a legtöbb lepedőt is ők bukták a nemzetközi vizeken. Mellettük a folyamatosan ellenséges környezetben tevékenykedő színmagyar DAC és Sepsi bukott még elég sok zászlót az elmúlt esztendőkben de kétségtelen, hogy a legnagyobb blama a Viola Kaos egyik molinójának elhagyása Bukarestben, lévén itt egy ismert magyar huligánosztagról van szó. Az csak egy kis gyógyír lehet, hogy ezt a transzparenst alig használták az újpesti huligánok korábban.  (Megjegyzés: A kolozsvári vasutas drukkerek is elhagytak már pár zászlót európai kirándulásaik alatt, de  esetükben nem beszélhetünk egységes magyar táborról, így őket nem vettem be a listába, lévén a drapikat sem a magyar részleg bukta.)

A magyar transzparensvadászok elsősorban a román, szerb és szlovák bandák, de került már magyar lepedő lengyel, görög vagy épp olasz kézre is. Nézzük a listát, de ne az időrendet.

A román hordákat előre véve az aradiak bezsebeltek egy szimpla Ferencváros zászlót a Székely Légió mellől egy kosármeccs szünetében. A Brassóiak viszont már a Székely Légió egyik lepedőjét orozták el valamivel később. A bukaresti Dinamo drukkerek egy magyar színezetű Vasvár drapit szedtek le a kerítésről szintén a Sepsiszentgyörgy ellenében, amelyet majdnem sikerült még ott frissiben visszaszerezni. A Rapid Bukarest fanatikusai egy Újpest feliratú magyar zászlót mutogattak fejjel lefelé, míg a szintén bukaresti Steaua az egyik legnagyobb zsákmánya az újpesti Viola Kaos huligánjainak drapija, amelyet nem kis büszkeséggel tolnak évről-évre az orrunk alá.  Az, hogy idővel a Millwall Hungary drapit is elszedték, csak egy kis hab a tortájukon. Galacon viszont ismét a Ferencváros a volt a "sztár", ők a jégkorongozókat látogatták meg és tértek haza egy szép kis Ferencváros Ice Hockey Fans ereklyével.  A svédországi kézi VB-n is két magyar (Pátka, Fehérvár KC) nemzeti zászló került a román Camarazzi brigádjához.  Aztán a görög Atrimitos antifái egy szép YBS DAC lepedőt húztak be nem is olyan rég, de a legnagyobb aratást a szerb Partizán okozta a Kispest City, KAC Salgótarján és a szegedi Majestic Ultras drapik elvételével. Az olasz Brescia is elhappolta a tatabányai Turul Ultrái  lepedőjét egy Intertoto meccsen Budapesten, ellenben neki szerencséjük volt, a fő transzparensüket visszakapták a zöldektől. A Slovan is összekapart egy DAC 1904 textilt magának, míg a Spartak Trnava huligánjai egy sikertelen, majd egy sikeres magyar zászló megszerzését követően a stadion zászlótartó rúdjáról levadászott DAC címeres zászlót dugdostak egy ideig, majd a nemrég  megszerzett hatalmas YBS Dunaszerdahely transzparenst már büszkén mutogatták. Az a tény, hogy mindez az üres stadionból sikerült lekötniük az csak egy kis adalék, de nem mérvadó a megszerzett molinók tekintetében. Puchovba is került egy szimpla Ferencváros lobogó és a Nitraiak is belógtak egy miskolci DVTK jégkorong ereklyéért, de csak pár méteren érezhették úgy, hogy ez az övék lett. Rakowban is a DVTK (Diósgyőr feliratú magyar zászló) szurkolók voltak terítéken és megtapasztalták, milyen az, ha a barátod ellenségével hozz össze a sors. Később ez a DVTK zászló is visszakerült a diósgyőri tulajdonosaihoz. A Legia újpesti felvezetéssel összecsipkedett két ESMTK  lepedőt, szóval ezek is odaférnek a listára. Podgoricán a Fradi kézi szurkolói menetrendszerűen ott hagynak egy-egy magyar trikolort  (1. Hungary-Budapest-Ferencváros / 2. Pilis / 3. magyar zászló). Aztán a Dinamo Zagreb sem nézte jó szemmel, hogy a Torcidának Budapesten is van szekciója és ugyanígy járt az Arsenal Hungary Azerbajdzsánban, a Millwall Hungary-t meg már említettem.

Volt pár "fake" vagy nem tisztázott drapiszerzés is. 2010-ben a Harkov festett egy Debrecen lepedőt és taposta azt meg egy fénykép kedvéért, míg az aradiak egy magyar Békéscsaba feliratos trikolort mutogattak egy edzőmeccs után és ugye ott van a  régi sztori a Stormy Athénban (AEK) hagyott zászlójáról, ami szintén ebbe a kategóriába tartozik. Ezen kívül még volt pár kísérlet, de ugye ezek az akciók vagy kijutottak az adott tábor vagy brigád berkeiből vagy nem, a tényen nem változtat, ha nem került az ellenhez, akkor nem is fér fel a listára.

És akkor nézzük mit feletek erre a magyar brigádok.

A Fradi még Brüsszelből tért haza egy Anderlecht zászlócskával a kilencvenes években. Aztán két kisebb VFB Stuttgart lepedő is kikerült egykoron az Üllői úton, de kétségtelenül Torcida Osijek szekció drapija  az egyik legszebb példányuk, amelyet egy AS Roma - Hajduk meccs kapcsán sikerült elcsenniük.  Aztán plusz adalék, hogy levadásztak pár szivárványszínű zászlót a közelmúltban, illetve a 2016-os EB-n egy algériai lobogó, illetve innen-onnan, különböző időkből több román és szlovák zászló (feliratok nélkül) is bekerült az elkobozott ereklyék közé.

Az EB-n a kispestiek egy szerzett sima portugál zászlót mutogattak, míg az Újpest egy  angol zászlócskát szerzett, egy román nemzeti lobogó mellett. Hasonló felállásban egy egyszerű Rapid Wien zászlót is bemutattak a lilák, illetve egy Inter Milan kis zászlót, de az inkább a vicc kategória. Legutóbb két Sevilla szekciói drapiját (Madrid, Elche Alicante) is behappolták, ami azért kicsit több mint a semmi, de a legnagyobb szerzeményük egy Spartak Trnava lepedő, ami ha minden igaz hasonló körülmények között került Budapestre, mint nemrég a DAC drapi Nagyszombatra.

A debreceni brigád egy kisebb Arad zászlócskát egy nagyobb, de szimpla Fiorentina zászlóval egészített  ki, hogy később egy újabb apró Cliftonville textiliát tudjanak bemutatni. A legnagyobb szerzemény egy hatalmas Skenderbau Korce transzparens Albániából, de az is az üres stadionból lett elhozva. Aztán a 2014-15-ős női kézilabda EB-ről pár román, a legutóbbi nagyszombati fellépésen pár szlovák zászló került a Hajdúságba.

A DAC egy aprócska Spartak Trnava lepedőn kívül csak pár szlovák zászlót tud felmutatni, viszont hódmezővásárhelyi brigád még a kilencvenes években behúzott egy nagy Eintracht Braunschweig lepedőt egy válogatott meccsen.

Összesített magyar szinten EB-től a Balaton Sound-ig számtalan román és szlovák zászló mellett került hozzánk algériai, portugál, francia, izraeli, svájci, belga, osztrák, angol zászló, amelyeket mutogatni szerzett ereklyeként szánalmasabb mint az angol szurkolók zászlóparkjában végzett kelet európai aratás. Ezeknél talán még egy Szolnok - DVSC II meccsen a hazaiaknál fejjel lefelé kihelyezett PSG zászlócska, vagy a váciak groundhopperkedés közben lekötött és hazahozott Venezia lepedő is több értékkel bír, hisz azokat nem a kényszer, hanem az alkalom szülte.

Azért viszonyításként, nekünk mindössze pár szekció lepedőjén (Torcida, Sevilla 2x) és a nagy Spartak Trnava és Braunschweig Family drapin kívül semmi érdemlegeset nem sikerült behúznunk az elmúlt 30 évben, a kisebb zászlócskákat, meg a nemzeti lobogókat, amelyeken még egy rohadt falu neve sincs, nem nevezném nagy ereklyevadászatnak. A szerzett sálakat és pulcsikat pedig nem veszem bele a felsorolásba, hisz azoknak se szeri, se száma.

Ellenben bukott drapit külföldi ellenféllel szemben a Viola Kaos, a Turul Ultrái, a Kispest City, KAC Salgótarján, a Majestic Ultras, a Székely Légió, a FTC Ice Hockey Fans és a YBS DAC, ők mindjárt kettőt is.

A mérleg nyelve erősen az ellennek kedvez, de ennek ellenére nem mondom, hogy most essünk neki mindenkinek és lopjunk, csaljunk, raboljunk. Nekem az is elég lenne, ha mindenki kellő komolysággal odafigyelne a transzparenseire legalább nemzetközi vizeken, mert az ellen figyel és nem nyugszik, ha kell lop, rabol és fut! Ez utóbbi esetben jobban szeretem, ha nem egy magyar ereklyével a hóna alatt teszi..............

hancsi78

Forrás:

Ultras Hungary / Hungarian Fanatics / Ultras-Tifo / Old School Supporters in Europe / Old School Supporters / Hooliganseu / 3. Félidő / "Nyugaton már megoldották" / Vendégszektor

Képek:

Dihen Tibor / 3. Félidő / DVSC / Ultras Debrecen / Old School Supporters in Europe / Old School Supporters / Hungarian Fanatics / Sportfotok / Fradimob / Gery's Photography / Vojtik Szimona / Hungarian Ultras / Ultras-Tifo / Hooliganseu / Onlila / Ultras Rákospalota / Uktras Hungary / Ultras Puchov / "Nyugaton már megoldották" / Derencsényi István (Deri)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése