2021. november 15., hétfő

Vasutas a csapatunk - Lokomotív SE Hatvan

Vasutas a csapatunk - Hatvani Lokomotív SE

1920 október 20-án alapították a Hatvani Vasutas Sport Clubot, de a labdarúgó szakosztályt csak 1923-ban szervezték meg és ebben a szezonban (1923/24) neveztek elsőnek az ÉLASZ Mátravidéki Alosztályába, ahol az előkelő negyedik helyre futottak be. A következő szezont viszont kihagyták, majd 1925-ben fúzióra léptek a Hatvani AC és Hatvani TE csapataival, és mint MÁV Hatvani AC lettek 2., 5. és 6. helyezettek a már ismert alosztályban. 1928-ban felbomlott a fúzió és a vasutas egylet mint Hatvani VSE szerepelt tovább.  Ebben a szezonban egységesítették az első osztályt és két másodosztályt készítettek, melynek Mátravidéki csoportjába kapott besorolást a HVSE csapata. A második vonalban gyakran harcban voltak az első helyért, de a bajnoki címre egészen 1935-ig kellett várniuk. Az első osztály egy kicsit nehéznek bizonyult a csapat számára és igaz mindig bent tudtak maradni, de néha csak kevés hiányzott a kieséshez. 1940-ben átszervezték a honi bajnokságot és az NB2 után beindították az NB3-at is, ahová a Hatvani VSE is besorolást kapott. Ott mindjárt egy remek eredményt elérve a 2. helyet szerezték meg az Északi csoport Mátra alcsoportjában. Ezután két gyengébb szezon következett majd 1944-ben megszerezték az NB3 bajnoki címét, de sajnos nem sokáig örülhettek a sikernek, hiszen a háború mindent elsöpört, így az egyesület is megszűnt egy kis időre.

1945-ben a második világháború befejeztével Hatvan városában is újjáéledt a sportmozgalom és elsőnek a Hatvani Vasutas Sport Egyesületet kelltették életre, mely jogutódjának számított a Hatvani VSC 25 éves múlttal rendelkező csapatának. A béke kezdeti éveiben a körzeti bajnokság északi csoportjában szerepeltek, majd átkerültek a közép kerületbe. Ezekben az években működött a HVSE aranycsapata, akik 1947-ben elhódították az országosan kiírt Vasutas kupát és az átszervezéseknek köszönhetően a  Nemzeti Bajnokság második vonalában szerepeltek 1947-tól 1954-ig.  Az egyesület sikerkorszakának ez a háború utáni időszak számít, hiszen azóta sem sikerült ilyen magasságokig emelkednie az egyesületnek, ráadásul ők lettek a város első NB2-es csapata. Az első évben egy harmadik helyet szereztek az északi csoportban, majd egy nyolcadik hely után átkerültek a keleti csoportba ahol 13. és 11. helyen zártak. Közben a HVSE-nek  1951 –ben mint vasutas klubnak kötelezően fel kellett vennie a Hatvani Lokomotív SK elnevezést mellyel egy kilencedik hely után egy 18. helyezés jött 1953-ban, ami egyben a búcsút is jelentett az NB2-től. A megyei bajnokságban az élen zártak ugyan, de az osztályozót bukták, így maradtak a megyében, ahol kétszer is a második helyen végeztek, de már mint Hatvani Törekvés SE, amely újabb erőszakos névváltozata volt a vasutas kluboknak az országban. 1956-ban az élen álltak a megye I-ben, amikor  a forradalmi események miatt félbeszakadt a bajnokság. 

Az újabb névváltozásra 1957-ben került sor, amikor is visszakapta a csapat a Hatvani VSE nevét és így sorolták be őket ismét az NB2-be, ahol csak a 17. helyet szerezték meg, ami kiesést jelentett az NB3-ba, ahol szintén csak rövid ideig szerepeltek és 1960-ban ismét kiestek a megye I-be. Az elkövetkezendő években  többnyire a megye jobb csapatai között szerepeltek (1963-tól MÁV Hatvani AC néven), de feljutniuk csak 1965-ben sikerült újra az NB3-ba. Itt ismét csak két évet töltöttek majd egy év megye után ismét két év NB3 jött, azaz eléggé ingázósra vették a figurát ebben az  időszakban. 1969-ben helyi derbikre került sor az NB3 északi csoportjában, ahol három hatvani csapat is harcolt a bajnoki pontokért, sajnos ebből a MÁV szerepelt a legrosszabbul a megszerzett 14. helyével. 1971-ben ismét búcsú következett a harmadik vonaltól és az elkövetkezendő évtizedben a megyei első osztály jelentette a legmagasabb platformot a klub életében, ahol 1974-ben még sikerült bajnoki címet szerezni, de feljutni már nem. Ezután viszont csak a közép és hátsó traktusban maradt hely a „vasutasnak”.  Ekkor került mélypontra az egyesület, több szakosztály megszűnt és csak a „kinizsi” árnyékában tevékenykedhettek.  A következő nagy változásra 1980 nyarán került sor, amikor is fúzióra léptek a Hatvani Kinizsi SE, ÁFÁSZ Vörös Meteor SE, Hatvani Spartacus SK csapataival és  mint a Kinizsi jogutódja játszottak tovább Hatvani KVSC néven. Ez azt jelentette, hogy a vasutas csapat 1981 és 1990 között önállóan nem működött.

Az egyesületet 1991-ben alapították újjá mint Lokomotív SE Hatvan és az első évüket a Gyöngyös - Hatvan  járási bajnokságban töltötték. Az újjáélesztés Gál Györgynek volt köszönhető, aki elsőnek a nyolcvanas évek óta elhanyagolt vasutas pályán akart utánpótlás nevelést folytatni, majd az egykori MÁV HAC-os játékosok hatására ismét létrehozta a klubot. Elsőnek a csapatot is MÁV HAC-ként akarta elnevezni, de a város vezetése egy akkori szabályra hivatkozva (miszerint egyszerre nem lehet két vasutas nevű egyesület a településen) azt nem engedte, így lett felvéve az ötvenes években használt Lokomotív név, míg a csapat színválasztása  a fekete-fehérre esett.  1992-93-ban az újjászervezett megyei 2. osztályba kaptak besorolást, ahol kiegyensúlyozott szereplés után megnyerték a bajnokságot 1994-ben és ezzel feljutottak a megye legjobbjai közé. Sajnos nem sokáig tartott a fellángolás és pár szezon után ismét a második vonalban találták magukat, ahol azóta is jó középcsapatként szerepelnek.  A város ebben az időszakban már nem nagyon támogatta a fekete-fehéreket és mint mostohagyerekre, úgy tekintettek a tradicionálisnak számító klubra.  Az egyesület ettől függetlenül létezett és nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás nevelésre, de szűkős anyagi lehetőségeik behatárolták a működést és gyakran anyagi gondokkal küzdöttek. 2006-07-ben nyilt újra esélye a megye I-be kerülésre, de az alapszakasz harmadik helye után a rájátszásban is csak a bronz jutott a gárdának. Innentől egészen 2011-12-ig folyamatosan volt esélyük a szintlépésre, de egy ezüst mellett csak harmadik és negyedik helyek jutottak a Lokomotívnak. 2012-től visszaestek és a középmezőny eleji helyezéseiket átcserélték a majdnem kieső pozíciókra. 2017-ben volt egy kiugrónak számító 4. helyük, de ezen kívül többnyire a 13-15. hely valamelyikén zártak a 16 csapatos megye II-ben. Az egyesület jelenlegi helyzete  nem a legfényesebb, de a vegetáló fiúk nagycsapat mellett a hölgyek úgy néz ki egész sokra vihetik, ha megmarad a kezdeti lendület. Ehhez a nem túl fényes jelenhez és közelmúlthoz ad egy pozitív töltetett a Lokis Side 2008-ban alapított tagsága, akik a kopott és bokrokkal benőtt lelátóról támogatják a nagy múltú egyesület szürke jelenét egy szebb és fényesebb Vasutas jövőről álmodva. Mindentől függetlenül büszkék lehetnek, hisz egy olyan egyesületet támogatnak, amely tavaly töltötte be a 100. esztendejét, de sajnos a világjárvány okozta korlátozások miatt nem ünnepelhették mindezt úgy, ahogy előre eltervezték. Kitartást és sok sikert a Hatvani Lokomotívnak! Hajrá Loki!

hancsi78

Forrás: Lovász Tamás István - Heves megyei labdarúgó krónika / Varga László - Hatvan Város Sporttörténete / Németh Gábor - Hatvan Város Története / magyarfutball.hu / Loki Side / Lokomotív SE Hatvan  / mlsz.hu / Földnélküli János

Képek: Földnélküli János (Loki Side)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése