2021. november 10., szerda

Gyűjteményem - Sálak

SÁLAK

Az első kapott, sporthoz köthető sálam (amely sokáig nem is szerepelt a gyűjteményemben) egy zöld-fehér, édesanyám által horgolt nyakbavaló volt, hiszen édesapám után ez a két szín jelentette nekem is a magyar labdarúgást a nyolcvanas években. Meccsre ebben az időben még  nem jártam, a tévében is alig volt közvetítés, de a focit szerettem és ha abban az időben szeretted a focit, akkor volt fővárosi kedvenc alakulatod is. Ez a kilencvenes évek elejéig teljesen egyértelmű dolog volt Debrecenben, sőt, tartós NBI-es tagsággal nem rendelkező településeken ez ma is teljesen kézenfekvő.  1993-ban kezdődtek számomra  a középiskolai évek mely közben már beindult az "ultraszhuligensz" Magyarországon és a Debreceni Vasutas is felemelkedett az NBII-ből. Ezen "csillagászati" együttállás vagy a szerencsés véletlennek köszönhetően én is kikötöttem az Oláh Gábor utca lelátóján és a Hódos "teraszán". Innentől számomra a piros-fehér lett az "Isten" és a "Nagycirkusz" is egyben.

Eleinte nem gondoltam arra, hogy nekem sálakat kellene gyűjtenem, mindössze egyetlen sállal rendelkeztem, amelyet a csoport akasztott a nyakamba 1995-ben, így azt hordtam éjjel-nappal, télen és nyáron. Aztán kaptam és vettem innen-onnan pár nyakbavalót, de még ekkor se gondoltam, hogy sálakat kellene gyűjtenem. 1999-ben, a sorkatonai szolgálatom előtt ötlött fel bennem (Komcsi hathatós támogatásának köszönhetően), hogy össze kellene szedni az addig kiadott debreceni sálakat egy csokorba, így elkezdődött egy máig tartó és valószínűleg soha be nem fejezhető gyűjtögetés.

Tehát 1999-tól számolom a kezdetet, ekkor indult a tudatos gyűjtés, de mindez csak a DVSC sálakra igaz, a többi csapat nyakbavalója csak jött és maradt, így a maga passzív-agresszív módján hizlalta a kollekciómat. Ez azért lehetséges, mert a sálaimtól nem válok meg, nem cserélem és nem adom el őket. Sokan kérdezték már, hogy miért? A válasz egyszerű: anno elcseréltem kicsit ittas állapotomban a legelső Szívtiprók selyemsálamat, így másnap nem csak az elfogyasztott alkoholmennyiség miatt fájt a fejem, hanem a limitált darabszámú fekete-fehér csoport relikvia miatt is. Azóta nem teszek ilyet, amit kapok és amit veszek az marad a "zsákjaimban". Aztán alapból nem érzem fair-nek olyan sálakat eladni vagy elcserélni, amelyeket sok esetben másoktól kapok ajándékba. Nagyjából ennyi az ok, indok, magyarázat. Én ezért nem is tartom magam "igazi" gyűjtőnek, én inkább archiválok és raktározok, amely szorgos hangya életmód, nem csak a sálaimra igaz, hanem minden hozzám kerülő, nekem szánt és megvásárolt ereklyére. Ha esetleg valamiből több van, azt általában ajándékba adom másoknak, vagy ritkább esetben elcserélem őket.

Jelenleg 2021 különböző sál van a gyűjteményemben, amely azért érdekes, mert épp 2021-et írunk. Visszatekintve az elmúlt 22 esztendőre a 100-as darabszámot elég hamar elértem, de innentől csak tapogatóztam a témában, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy az 500. sálamra egészen 2010-ig kellett várni! Ezután kicsit begyorsítottam és 2014-ben, azaz 15 év elteltével értem el az 1.000 darabos álomhatár, majd újabb 7 év kellett hogy ezt megduplázzam az idei évben.

 A DVSC vonalat 214 sál (ebből 8 darabot a női kézilabda szakosztály adott ki) képviseli, ezek azok, amelyek igazán számítanak, de ebben nincsenek benne a meccsre kiadott ereklyék vagy barátság sálak, kivéve, ha teljesen egyértelmű a debreceni kiadás és a sál nagy része is a piros-fehéreket képviseli. Elmondhatom, hogy a legtöbb debreceni sál megtalálható a gyűjteményemben, de természetesen vannak olyan változatok, vagy egy darabos próbanyomatok, amelyek valószínűleg soha nem kerülnek hozzám. Ezzel nekem semmi gondom nincs, mert számomra pont elég az, ha tudom hol vannak felbecsülhetetlen ereklyeként őrizve, aztán akinél változik ez a besorolás, az többnyire megkeres és onnantól én őrzöm tovább a "lángot".

Persze ez sem mindig igaz, mert sok gyűjtőtársammal ellentétben én nem adok vagyonokat sálakért, így a drága csoportcuccok, gyűjtőknek vesztegetett több ezer forintos egyedi darabok hozzám ritkán kerülnek, ha kerülnek, azok többsége ajándék és nem bankszámlaapasztó kiadás. Sajnos volt már úgy, hogy emiatt nem került "haza" DVSC sál, de emiatt kár aggódni, minden nem lehet csak az enyém. A debreceni sálak mellett ezért is szeretem a sima klubsálakat, mert az még fizethető kategória. Külön kedvenceim a kiscsapatok ereklyéi, ezen belül is az angol vonal, lévén ott a 9-10. osztályban is különb sálak vásárolhatok, mint nálunk az NBI-ben. Ezen kívül a válogatott sálakat kedvelem és természetesen itt is a kisebb országok nyakbavalóit részesítem előnyben, így számomra egy San Marino, Nyugat Szamoa vagy Zöld Foki Szigetek sál sokkal nagyobb értéket képvisel, mint egy-egy nagy csapat "filléres" vagy gyakran ingyen osztogatott reklámanyaga.

22 év távlatából visszatekintve rengeteg pozitív és szerencsére sokkal kevesebb negatív élményem van ami a gyűjtést illeti. Sokat köszönhetek a közvetlen baráti társaságomnak, akik első perctől kezdve partnereim voltak és segítették a "munkámat". Köszönet Komcsi barátomnak, hisz nélküle lehet el se indulok ezen az úton. Külön köszönet feleségemnek, aki több mint 20 éve velem együtt gyűjti az ereklyéket, nem mondanám, hogy nagy élvezettel, de megértéssel és tisztelettel.

Köszönet nektek srácok és lányok, hogy itt tarthatok 2021-ben!

Köszönöm: Anya, Apa, Atka, Bai Ádám, Bai Zoli, Bakó Tibi (Dunaújváros), Balczó Peti, Balog Zotya (Szeged), Balu, Bartha Pityu, Bács Zoli, Bárány Tomi, Bejja, Belkovics Krisztián (Ferencváros), Benito (Fiorentina), Bémer Erika, Bémer Zsolti, Big, Bob (Csepel), Borsi Dávid, Buci, Casual, Cimpi, Csabai Sanyi, Csapó Sanyi, Csáki Gergő, Császár István (Diósgyőr), Csicsák Ati, Csipesz, Csirke (Hódmezővásárhely), Csizi (Ikarus), Csontos Jani (Kispest), Csontos Pisti, Csótány, Czabán Dániel, Deri, Dihen Tibi, Dobrán Csabi, Domokos Norbert (Nyíregyháza), Fáber Éve, Fári László (Ferencváros), Fehér Sanyi, Feifer Danika, Félegyházi István, Forgács Noémi, Forgó Tamás, Fórián Eszti, Frida György, Gabó, Gellén András, Gergely Józsi, Gordi, Gréz Benjamin (Nyírmártonfalva), Guti Dani (Székesfehérvár), Gyarmati Péter (Diósgyőr), Györke (Mezőkövesd), Hancsicsák Gyöngyi, Hankó Roland, Harangi Imi, Heky (Nyíregyháza), Horváth Attila (Székesfehérvár), Huga Peti, Ihász Lali, Ilyés Tomi, Izsay Donát (Székesfehérvár), Jenei Tündi, Józsa Jani, Judo, Juhász Ibolya, Juhász Istvánné, Kacsa, Karsai Misi, Karsai Zoli, Kassai Anett, Kasza Peti, Kecsege (Zalaegerszeg), Kecskés József, Kerekes Levente, KisB, Kiss Bálint, Kiss Imre Ádám, Kiss Imi (Nyírábrány), Kiss Miska, Komcsi, Kovács Ferike, Kovács Nándi, Kovács Viktor, Lázár Gyuri (Nyíradony), Lilimama, Lovasi Ferenc, Lugosi Laci, Lukács Tamás (Hajdúszoboszló), Maciej Pachut (Tichy), Magyar Balázs (Dunaújváros), Magyar Kati, Mateidesz Kati, Meiter Miklós (Pécs), Mezősi Laci, Mike Parker (London), Milos (Slask Wroclaw), Mocsa, Molek Jani, Módi Orsi, Nagy Csé, Nagy Imre, Nagy Imréné Botos Katalin, Nagy Róbert (Székesfehérvár), Pap Ági, Pap Norbi, Papi, Palercsik Sanyi, Pataki Laci, Pauwlik Tibor (Nyíregyháza), Pásztor Hunor (Szolnok), Pásztor Roland (Szolnok), Pecás, Pethe Tomi, Peterszky (Ferencváros), Petrovics Enikő, Piczil Jani (Nyíradony), Piczil Vivi, Pinczés József, Polyák György, Polyák Györgyné, Puzsár Nándi, Radványi Robi, Rácz Tóni, Rácz Benedek, Reggio, Robesz, Ronaldo, Ruff Antal (Pécs), Saca, Sándor Mihály, Sándor Jutka, Sári Viktor, Scala (Diósgyőr), Sebő Donát, Sinka Szabolcs (Újpest), Sléder Tamás, Soós Sanya (Dunaújváros), Spencer, Surányi Dávid (Ferencváros), Szabó Laci (Nyírábrány), Szabó Szilvi, Szabó Viktória, Szanyi Sanyi, Széll Tamás, Szilágyi Gergő, Szilvi (Székesfehérvár), Szitkó Reni, Szöszi, Sztupák Péter (Diósgyőr), Szőllősi Réka, Tárkányi Zsolt, Thomas (Bielefeld), Tomek Zoli (Nyíregyháza), Tom Parker (London), Új Krisztián, Velorex (Csepel), Veres Krisztina (Nyírábrány), Vito (Vác), Zabos Zsolt, Zega (Mezőkövesd), Zé Norbi

Köszönet a csoportoknak a különleges darabokért: Balmaz Front Balmazújváros, Boys Bielfeld, Fighter Diósgyőr, Force Field Debrecen, Harcosok Diósgyőr, KVSC 1907 Kolozsvár, Lázadó Ifjúság Debrecen, North Side Hooligans Debrecen,  Red Blue Devils Székesfehérvár, Red Front DVSC, Sziprokák Debrecen, Szívtiprók Ultras Debrecen, Ultra Red Alert Dunaújváros, Ultra Sharks Debrecen, Ultras Leverkusen

Ui.: Próbálom észben és papíron tartani, hogy kik azok, akik segítettek nekem sálfronton az elmúlt több mint két évtizedben, de sajnos előfordulhat, hogy valaki mégis hiányzik a sorból! Természetesen nektek is köszönöm (sajnos egyelőre név nélkül), de ha segítettek korrigálni ezt az akaratom ellenére keletkezett hibát (hibákat), azt is megköszönöm!

hancsi78

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése